MANA | Klinická studie

MANA je opět o krok dál. Po několika měsících práce se nám podařilo dokončit naši první klinickou studii, o jejíž výsledky se s vámi chceme podělit. Když jsme v roce 2014 začínali, tak se nám ani nesnilo, že budeme schopni dosáhnout tak komplikované a finančně náročné formy klinického ověření našeho produktu. Podobné formy klinických studií se dělají spíše pro farmacii, než pro potravinářský průmysl. 

Laboratorní analýzy pro nás nejsou žádnou novinkou. Marek Humpl, náš hlavní technolog, má bohaté odborné znalosti v oblasti aplikované chemie a dlouholetou praxi s prací v laboratoři. Hlavně díky němu jsme se už na samém počátku rozhodli, že laboratorní analýzy vstupních surovin budou naprosto základním parametrem toho, jak budeme vyvíjet naše produkty. Tyto analýzy nám pomáhají více než kdy předtím do posledního detailu odhalit, co vlastně jíme. Tyto informace s vámi transparentně sdílíme. Víte to, co víme my.

Ve všem, co děláme, se snažíme být lepší, než je současný standard. Vždy míříme na samotný technologický vrchol.

Laboratorní analýzy nám přinesly nové informace týkající se složení našich výrobků, ale to, co nás zajímá ještě více, je vliv MANY na naše tělo. To je pro nás alfa a omega. Když jsme se poprvé začali zajímat o problematiku klinických studií, dozvěděli jsme se mnoho věcí, které nás zarážely. Po rozkrytí toho, jak to vlastně ve farmacii a “food industry” funguje, jsme spíše kroutili hlavami a divili se, co je to za podivný systém. Zorientovat se v tomto systému nebylo jen tak. Potřebovali jsme, aby studie k něčemu byla a aby její výsledky měly nezpochybnitelnou a lehce ověřitelnou váhu.

Kritickým bodem pro nás bylo najít partnera, který nám zaručí absolutní technologickou a odbornou podporu a zároveň dá garanci, že studie bude víc, než jen razítko s podpisem.

Rozhodli jsem se navázat spolupráci se špičkou v oboru klinické fyziologie, panem MUDr. Janem Gojdou, Ph.D z Centra pro výzkum diabetu, metabolizmu a výživy, 2. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty UK.

Narazili jsme na člověka, který je do své mise zapálen stejně jako my a po dlouhých hodinách diskuzí jsme se rozhodli zahájit naši první klinickou studii. Začali jsme stanovením glykemického a inzulinemického indexu. Standardně se u potravin stanovuje pouze ten glykemický. My jsme se rozhodli tuto studii zaměřit i na inzulinemický index, díky němuž je možné přesněji určit vhodnost MANY například pro osoby s diabetem. Jak to dopadlo, zjistíte v přiložené zprávě zde.

Heaven Labs_Klinická studie

Další klinická studie je již ve fázi intenzivních příprav, tak nás sledujte.


Glykemický index (GI) vypovídá o tom, jak rychle se vstřebávají sacharidy obsažené v testovací potravině v porovnání s glukózou, laicky řečeno, jak „rychlé“ sacharidy jsou. Bylo opakovaně prokázáno, že potraviny s vysokým GI jsou spojeny s rozvojem obezity. Naopak životosprávné intervence, které snižují GI v dietě změnou výběru potravin, vedou ke zlepšení metabolické kondice a k hubnutí (Juanola-Falgarona et al. 2014; McMillan-Price a Brand-Miller 2006).

 

Inzulinemický index (II) vypovídá o tom, jak moc daná potravina zvyšuje uvolňování inzulínu v porovnání s glukózou či jinou referenční potravinou. Je známo, že glukóza je významným stimulem pro uvolňování inzulínu, avšak také u potravin bohatých na proteiny je známo, že i přes to, že nezvyšují po požití glykemii, tak podporují uvolňování inzulínu. Tento jev zřejmě souvisí s potřebou anabolické signalizace inzulínem pro tvorbu komplexních makro-sloučenin z přijatých bílkovin. Na rozdíl od GI neexistuje mnoho populačních studií, které by porovnávaly vztah II k udržení či nárůstu tělesné hmoty a k riziku rozvoje obezity či cukrovky. Existují izolované studie, které příjem potravin s vysokým II asociují s rizikem rozvoje cukrovky (Mirmiran et al. 2015). Dosud však nelze s jistotou říci, jaký dopad má dieta s izolovaným vysokým II.