Jod

Jod je důležitý je zejména pro syntézu hormonů štítné žlázy. Mezi zdroje jodu patří především mořské ryby a řasy. Jeho dlouhodobý nedostatek se nejčastěji projevuje únavou a nespavostí, sníženou funkcí štítné žlázy a zpomalenými reakcemi.

Jod přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu pokožky a k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy. Doporučená hodnota příjmu od WHO byla pro zdravého dospělého jedince stanovena na 150 mcg za den. Při konzumaci 5 porcí práškové MANY či MANA Drinku denně je příjem jodu 150 mcg.

Užijte si MANU jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. MANA je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.

Zdroj informací:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

Klinické studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3517/epdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3516/epdf