Měď

Měď je dalším ze stopových prvků, který je nezbytný pro život. Po železe a zinku je nejzastoupenějším stopovým prvkem v lidském těle. V živých organismech je měď součástí enzymů, svou roli hraje také během angiogeneze, během obranných mechanismů organismu a metabolismu glukózy a cholesterolu. Mezi potraviny bohaté na měď patří zejména maso, mořské plody, ořechy a různá semínka. Bezpečné a adekvátní množství mědi v potravě bylo navrženo mezi 1,5 až 3 mg na den pro dospělého člověka.

Bylo dokázáno, že měď přispívá k udržení normálního stavu pojivových tkání, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální pigmentaci vlasů a pokožky, k normálnímu přenosu železa v těle, k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Při konzumaci 5 porcí práškové MANY či MANA Drinku denně je příjem mědi 1,5 mg. Užijte si MANU jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. MANA je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.

Zdroj:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

klinické studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1211/epdf