Vitamin B3, niacin

Vitamin B3 (niacin) je označení, které je používáno pro popis dvou příbuzných biologicky aktivních sloučenin, kyseliny nikotinové a nikotinamidu. Niacin je především prekurzorem dvou významných kofaktorů NAD (nikotinamidadenindinukleotid) a NADP (nikotinamidadenindinukleotidfosfát), které jsou nezbytné pro celou řadu enzymů katalyzujících oxidačně redukční reakce v lidském organismu. Vitaminy B3 jsou rozpustné ve vodě.

Niacin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic a pokožky a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Při konzumaci 5 porcí MANY či MANA Drinku denně je příjem niacinu 16 mg. Užijte si MANU jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. MANA je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.

Zdroje informací:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

Klinická studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1224/epdf