Vitamin B5, kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová je označovaná také jako vitamin B5. Jedná se o ve vodě rozpustný vitamín, který se obsažen zejména v mase, celozrnných výrobcích a luštěninách. Aktivní forma kyseliny pantothenové je koenzym A, který se účastní v těle metabolických reakcí sacharidů i lipidů a je nezbytný pro syntézu některých životně důležitých látek, jako jsou aminokyseliny, mastné kyseliny i cholesterol.

Bylo prokázáno, že kyselina pantothenová přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých transmiterů. Dále přispívá ke snížení míry únavy a k normální mentální činnosti. Při konzumaci 5 porcí MANY Prášku či MANA Drinku denně je příjem kyseliny pantothenové 6 mg.

Užijte si MANU jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. MANA je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.

Zdroje informací:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

klinické studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3411/epdf