Zinek

Zinek je přítomný ve všech tělních tkáních a tekutinách a tvoří nezbytnou součást velkého množství enzymů, které se účastní metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin i lipidů. Přítomnost zinku v molekulách enzymu je nezbytná především pro samotnou katalytickou funkci enzymu a podílí se rovněž na fixaci jejich prostorových struktur.  Hlavními zdroji zinku v přírodě jsou především celozrnné potraviny, ořechy, některé luštěniny, chřest i vejce.

Zinek přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad, k normálním rozpoznávacím funkcím, k normální syntéze DNA, k normální plodnosti a reprodukci, k normálnímu metabolismu makroživin, vitaminu A, k normální syntéze bílkovin, k udržení normálního stavu kostí, vlasů a nehtů. Dále přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, k udržení normálního stavu zraku, k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem. Podílí se také na procesu dělení buněk.

Při konzumaci 5 porcí práškové MANY či MANA Drinku denně je příjem zinku 10 mg. Užijte si MANU i MANA Drink jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. MANA je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.

zdroj informací:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

Klinická studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1819/epdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3653/epdf