František "Saxofrancis" Šalanda

DJ, saxofonista & doktor

Čau,

jmenuju se František, každopádně v hudební sféře vystupuju pod pseudonymem Saxofrancis. Moje hudební pouť začala už někdy v šesti letech se zobcovkou, tu pak vystřídal klarinet, a nakonec jsem skončil u vysněnýho saxofonu. Mimo to si občas zahraju na příčnou flétnu, klavír, cajon anebo djembe, který jsem si nedávno dovezl z Afriky. Vedle hudby v mým životě hraje podstatnou roli taky medicína, ale o tom ti řeknu něco víc za chvíli.

Vystupovat jsem začal několik let zpátky s kapelou za pivko a klobásku. Postupně mě začala lákat klubová scéna, založil jsem vlastní sólo projekt a teď už mám za sebou hraní dokonce ve dvou klubech ze světové TOP15 (NOA a Papaya na Zrće Beach). Gró mý show tkví v djingu doplněným o hru na saxofon. Tohle spojení není novinkou, jsem ale jedním z mála, kdo to dokáže v rámci one man show na profi úrovni. Díky tomu to vlastně celý funguje a roste, za což jsem neskutečně vděčnej.

Hudba je moje srdcovka.. ale jak už jsem zmínil na začátku, není jediná. Jsem absolvent konzervatoře, ale také student posledního ročníku medicíny na Karlovce v Praze.

Pět let jsem studoval medicínu a konzervatoř zároveň, což byl s rostoucím počtem hraní docela boj. Teď už mám naštěstí jednu školu za sebou, takže se můžu na státnice na medicíně líp připravit. Za svý působení na fakultě jsem napsal skripta pro první ročník, učil chvíli anatomii na pitevnách, prezentoval vědeckou aktivitu na konferenci a zastával rok funkci místopředsedy v našem studentským spolku.

Největší mazec to ale byl v roce 2019. To jsme s týmem obsadili druhý místo v soutěži Medik roku, a v létě jsem pak se skupinou lékařů a studentů jel na měsíční humanitární misi do zdravotnickýho zařízení Itibo v Keni. Na to budu vzpomínat celý život, mimo jiné jsem o tom také vyprávěl v rozhovoru pro DVTV.

Skloubit všechno dohromady není lehký. Ale užívám si to a baví mě to! Motorem jsou pro mě hlavně lidi. Ten vibe, když to rozjedou na parketě, je pro mě jako droga.

A jakou roli v týhle mojí životní pouti hraje Mana?

Dost často se mi stává, že díky svýmu tempu prostě nestíhám pravidelně a pořádně jíst. Nepomáhají tomu ani noční hraní, dlouhý přejezdy autem a podobně. Dřív jsem to řešil fast foodama nebo nechutnejma svačinama na benzinkách (takovej pravej #djlife), ale pak jsem díky bohu přešel na Manu.

Jednoduchá, rychlá, efektivní. A hlavně kvalitní. Prostě v jednom koktejlu ty správný a potřebný živiny pro moje tělo. Musím se přiznat, že díky studiu medicíny, jsem byl k podobnejm věcem dost kritickej. Ale Mana mě přesvědčila o tom, že to v jejím případě byly akorát zbytečný obavy. Navíc mě neskutečně baví i přístup celýho týmu, kterej za Manou stojí. Baví mě jejich drive a odhodlání změnit ten náš svět alespoň trochu k lepšímu. Takže za sebe můžu s klidem doporučit.

Proč užívám Manu?

"Dost často se mi stává, že díky svýmu tempu prostě nestíhám pravidelně a pořádně jíst. Je jednoduchá, rychlá, efektivní. A hlavně kvalitní. Prostě v jednom koktejlu ty správný a potřebný živiny pro moje tělo."