blogy

23. leden 2023

Život se dá vylepšit rychleji, než bys čekal. Stanov si cíle a doplňuj energii Manou.

Ať už se chceš naučit nový jazyk, uběhnout maraton nebo třeba letět na Měsíc, Mana je tu vždy pro tebe.

Chceš svůj život vzít do vlastních rukou a změnit ho tak, abys byl šťastnější, zdravější nebo třeba lepší ve své práci? Stačí si umět správně stanovit cíle, které tě dovedou k úspěchu. Mít plány ti dodá na sebevědomí, budeš se méně stresovat a budeš pořád udržovat směr, i když se ti život zrovna zamotá. Vydej se na cestu za svými sny a lepším já. A vezmi si na pomoc Manu.

Záměr není cíl a naopak

Nezáleží, zda máš velký kariérní sen nebo chceš třeba uběhnout maraton. Ať už si přeješ dosáhnout čehokoliv, je potřeba zaměřit se na kroky, které tě dovedou k úspěchu. Při plánování mají lidé občas tendenci svůj sen považovat za jakýsi ultimátní cíl. Taková mentalita ale neumožňuje dobře přemýšlet nad jednotlivými body tvé cesty za úspěchem a může vést k selhání. Tvůj obrovský sen (ať už je jakýkoliv), je totiž ve skutečnosti takzvaný záměr.

Právě záměry řídí tvé chování i činy. Záměr je určitá vize, nástroj k tomu, abys měl život víc pod kontrolou. Je to vnitřní kompas, který pomáhá dělat správné volby. Záměr může být i zdánlivě nenápadná věc, například „připravím večeři”. K jeho uskutečnění jsou potřeba určité činy. Jít do kuchyně. Vyndat z ledničky suroviny, nakrájet je. Uvařit jídlo. Naservírovat na talíře. A až těmto malým úkonům vedoucím ke splnění záměru se říká cíle. Jsou to mezikroky, jednotlivé mezníky, které je potřeba na cestě k záměru plnit. A jsou pro splnění jakýchkoliv plánů naprosto klíčové.

V našem příkladu by tě mozek automaticky vedl k tomu, co je třeba udělat, abys záměru dosáhl. Šlo totiž o jednoduchou věc. Takových záměrů denně plníme desítky. Když ale tenhle skvělý nástroj začneš využívat vědomě a přesně si rozplánuješ své kroky, budeš znát svůj záměr a stanovíš si cíle, začnou se dít úžasné věci a splníš si i o dost složitější plány!

Na co se lidé nejčastěji chtějí zaměřit?

  • všeobecné zdraví
  • finance (ušetřit peníze, neutrácet)
  • osobní rozvoj
  • kariérní či pracovní cíle
  • trávení více času s přáteli a rodinou
  • cestování

Až si budeš sepisovat své cíle, mysli i na to, že bys neměl používat slovíčko „ne” a cíle je lepší psát v přítomném čase. Místo „nechci být nemocný” raději napiš „jsem zdravý a plný energie”. Tato metoda autosugesce slaví značné výsledky v psychoterapii, ale i v moderní západní medicíně. Pozitivnější stanovení cílů ti nejen dodá sebevědomí, ale výsledky se dostaví rychleji.

Jedním ze známých návodů ke stanovení cílů je tzv. cíl SMART (z angl. slova smart = „chytrý“). Dle tohoto návodu mají být cíle stanoveny S = specificky, mají být M = měřitelné a A = ambiciózní, ale dosažitelné, R = relevantní a T = termínované, nebo-li časově ohraničené. Jinými slovy, čím konkrétnější a realističtější při popisování cílů jsi, tím rychleji si budeš plnit jeden cíl za druhým.

Novinka

Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 173): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Nutričně kompletní ManaDrink obsahuje 33 esenciálních vitamínů a minerálů. Už jediná porce podpoří tvoji imunitu, potlačí únavu, zlepší výkon a zvýší schopnost soustředění. Ať už se tedy chceš věnovat novému koníčku nebo zlepšit své zdraví, Mana je tu pro tebe.

Koupit

Reálná očekávání jsou základem úspěchu

Změna života k lepšímu skrz plnění cílů by ti měla dělat radost, ne tě stresovat. Je proto důležité ke svým plánům přistupovat kriticky. Pokud se rozhodneš, že za dva týdny poletíš na Měsíc, přestože jsi momentálně povoláním třeba markeťák, šance na zklamání jsou velmi vysoké. Měj reálná přání, buď na sebe hodný a zlepšuj svůj život postupně.

Čím lépe se znáš, tím jednodušší pro tebe bude si cíle realisticky stanovit a plnit, postupem času přizpůsobovat a měnit. Proto buď trpělivý. Čím jednodušší pro tebe bude nový zvyk zakomponovat do každodenní rutiny, tím rychleji ho taky začneš dělat automaticky. Pořádně se tedy zamysli nad svými plány i nad tím, jak si je schopný zařadit do života.

Změna už za pár měsíců

Říká se, že zvyknout si na něco nového trvá dvacet jedna dní. Znamená to tedy, že když tři týdny každé ráno vypiješ sklenici vody, uděláš to 22. den automaticky? Bohužel, tak jednoduché to úplně není.

Výzkumnice Phillippa Lally z University College London toto pravidlo otestovala a zjistila, že vytvořit si nový zvyk ve skutečnosti trvá průměrně 66 dní. Nejkratší doba k vytvoření návyku byla 18 dní, nejdelší pak 254. Ale i to je přece skvělé! Představ si, že se ti tvůj sen může vyplnit, případně se k němu můžeš výrazně přiblížit už za pár měsíců!

Novinka

Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 194): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana bude tvým motorem na cestě k dosažení cílů, ať už chceš uběhnout maraton nebo se naučit hrát na klavír. Mana hýčká tělo a šetří rozpočet. Porci Many si navíc připravíš jen za 2 minuty, takže ušetříš čas, který pak můžeš investovat do svých plánů.

Koupit

S Manou máš více času na osobní rozvoj, rodinu i přátele

Mana je nutričně kompletní jídlo, které obsahuje 33 esenciálních vitamínů a minerálů. Užíváním Many podporuješ celkovou imunitu. MCT C8 kokosový olej, omega-3 a omega-6 nenasycené kyseliny v Maně potlačují únavu, zlepšují výkon a zvyšují schopnost soustředění. To se může hodit i v případě, že se plánuješ věnovat novému koníčku. Chceš se naučit nový jazyk? Láká tě hra na klavír? Vitamín B8 (cholin) v Maně podporuje paměť, takže ti učení půjde pěkně od ruky.

Porci ManaPowderu navíc připravíš jen do dvou minut. S ManaDrinkem je to ještě jednodušší. Už jsme ho pro tebe předmíchali v dokonalém poměru. Takže stačí jen protřepat, otočit víčkem a doplnit potřebné živiny. Každou korunu i minutu, které ušetříš zařazením Many do svého jídelníčku, pak můžeš investovat do dosažení vlastních cílů.

Novinka

Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 215): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

140 porcí nutričně kompletního jídla v nejvýhodnějším balení Many. Jedna porce vyjde jen na 42 Kč. Užíváš si tak pravidelný přísun energie a živin bez starostí.

Koupit

Nesnaž se změnit vše najednou a měj radost z rozvoje

Máš konkrétně sepsané své cíle a víš, s jakým záměrem na nich chceš pracovat? Začni si je plnit! Představuj si, jak se budeš cítit, až se domluvíš španělsky v Barceloně, nebo až budeš kupovat sedačku do vysněného bytu. Dej si prostor na dělání chyb. A měj z celého procesu radost. Každopádně, ať už se chceš naučit nový jazyk, uběhnout maraton nebo třeba letět na Měsíc, Mana je tu vždy pro tebe. 

Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 215): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 236): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 257): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-2d7b567e line 278): product form must be given a product

Zdroje

[1] James Clear. How Long Does it Actually Take to Form a New Habit? (Backed by Science).
https://jamesclear.com/new-habit

[2] T. Davis, MA, PhD. (2019) Personal Goals: Definition, 30 Examples, & Tips for Goal Setting.
https://www.berkeleywellbeing.com/personal-goals.html

[3] CMOE: Setting Goals Leads to Higher Performance.
 https://cmoe.com/blog/setting-goals-leads-higher-performance/

[4] Statista Research Department (2022) What are your 2022 resolutions?
https://www.statista.com/statistics/378105/new-years-resolution/

[5] Franckh, Pierre, 2008. „Jak si správně přát: 7 pravidel, jak uskutečnit své sny”