Fosfor

Fosfor je nezbytnou složkou všech rostlinných i živočišných tkání. Ve formě fosfolipidů je složkou většiny biologických membrán. Fosfor je také důležitý pro strukturu nukleových kyselin, hraje významnou roli při ukládání i přenosu energie a při aktivaci mnoha enzymů.

Fosfor přispívá k normální funkci buněčných membrán, udržení normálního stavu kostí a zubů. Při konzumaci 5 porcí práškové Many i Mana Drinku denně je příjem fosforu 1,5 g (1).

Často zmiňovanou otázkou je správný poměr fosforu a vápníku. Pokud se správně stravujeme, nemusíme se ničeho obávat. Dle výsledků, které zveřejnil evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), je u dospělých průměrný příjem fosforu 1415,85 mg/den a vápníku 928 mg/den.

Stanovení doporučeného denní příjmu fosforu, bylo určeno na základě poměru fosforu a vápníku v lidském těle. Tento poměr se pohybuje mezi 1:1,4 až 1:1,9 (P:Ca).

Doporučený denní příjem pro fosfor je 550 mg a doporučený denní příjem pro vápník byl stanoven na 850 mg. Zde jsou uvedeny příklady jednotlivých surovin, které běžně konzumujete a jejich přibližný obsah fosforu, jehož výskyt nemusí být vždy přirozený: ve 100 g ementálu / bílého pečiva / mandlí / nebo čočky je obsaženo více než 450 mg tohoto prvku. Pro srovnání, v Maně je obsah fosforu přirozený a oproti uvedeným surovinám nižší. Ve 100g Many přijmete 349 mg fosforu.

Ke správnému vstřebávání a využití vápníku i fosforu přispívá vitamin D. V jedné porci Many je obsaženo 1,3 µg vitaminu D ve formě ergokalciferolu (2,3,4).

Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Mana je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.

Zdroje informací:

1) Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride, Washington, DC. National Academy Press, 1997,on-line:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109825/

2) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, 8 December 2015, on-line :

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4101

3) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, on-line:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4185

4) Nařízení komise (EU), 16 May, onli-ne:

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:C

Klinická studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1219/epdf