S | Síra

Síra se v potravinách vyskytuje přirozeně, jelikož je součástí důležitých aminokyselin, enzymů a hormonů. 

Zdrojem sirných aminokyselin, kam řadíme cystein a methionin, jsou bílkoviny. 

Methionin je esenciální aminokyselina, která se dokáže přeměnit na několik molekul obsahující síru s důležitými funkcemi jako je například S-adenosylmethionin nebo kreatin a dává vznik druhé sirné aminokyselině cystein. Má antioxidační účinky a je důležitý pro správnou funkci imunitního i nervového systému.

Cystein je neesenciální aminokyselina, avšak neméně důležitá. Podílí se na struktuře bílkovin, účastní se na syntéze taurinu a glutathionu. Tyto sloučeniny mají zásadní roli v regulaci oxidativního stresu a detoxikaci. 

Síra je již přirozenou součástí našich surovin, ze kterých se ManaPowder i ManaDrink vyrábí. Mana je nutričně kompletní jídlo. Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.


Zdroje:
McPherson, Robert A.a; Hardy, Gilb Clinical and nutritional benefits of cysteine-enriched protein supplements, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: November 2011,14: 562-568

Lim JM, Kim G, Levine RL. Methionine in Proteins: It's Not Just for Protein Initiation Anymore. Neurochemical Research: January 2019, 44: 247-257

Aledo, JC. Methionine in proteins: The Cinderella of the proteinogenic amino acids. Protein Science. 2019; 28: 1785– 1796.
online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/pro.3698

John T. Brosnan, Margaret E. Brosnan, The Sulfur-Containing Amino Acids: An Overview, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 6, June 2006, Pages 1636S–1640S
Online:https://doi.org/10.1093/jn/136.6.1636S