Kyselina pantothenová, (Vitamin B5)

Kyselina pantothenová je označovaná také jako vitamin B5. Jedná se o ve vodě rozpustný vitamín, který se obsažen zejména v mase, celozrnných výrobcích a luštěninách. Aktivní forma kyseliny pantothenové je koenzym A, který se účastní v těle metabolických reakcí sacharidů i lipidů a je nezbytný pro syntézu některých životně důležitých látek, jako jsou aminokyseliny, mastné kyseliny i cholesterol.

Bylo prokázáno, že kyselina pantothenová přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých transmiterů. Dále přispívá ke snížení míry únavy a k normální mentální činnosti. Kyselina pantothenová je přirozenou součástí našich surovin, ze kterých se Mana Prášek i Mana Drink vyrábí. Navíc přidáváme vitamin B5 ve formě panthothenátu vápenatého. Při konzumaci 5 porcí Mana Prášku či Drinku je příjem vitaminu B5 10,5 mg.

,,Množství vitaminů, které jsou součástí našich surovin, jsme stanovili ve státem certifikovaných laboratořích. Jedině tak jsme si jisti, že odebíráme kvalitní suroviny bohaté na živiny.''

Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Mana je vhodná pro každého zdravého dospělého jedince.


Zdroje informací:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

Klinické studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3411/epdf