Vláknina

Vláknina

Vláknina je nedílnou součástí naší stravy a její výhody jsou mnohé. Rozpustná část vlákniny podporuje funkci a růst našich přátelských bakterií ve střevech, posiluje imunitu a napomáhá trávení. Nerozpustná vláknina, tu kterou nemůžeme vstřebat napomáhá trávení živin, reguluje vstřebávání tuků, čistí střeva a udržuje pocit sytosti po jídle.

 

Nová verze Origin Mana prášku Mark 6 obsahuje těchto šest druhů vlákniny: 

- Ovesná vláknina s beta-glukany. Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Oves je také skvělým zdroje nerozpustné vlákniny, škrobu, bílkovin a vitaminů B a minerálů jako draslík a hořčík. 

- Inulin. Rozpustná vláknina z kořene čekanky je výborné prebiotikum.

- Mrkvová vláknina, vláknina z konopí, hrachu a řas. Jsou zdrojem rozpustné, nerozpustné vlákniny, bílkovin a dalších fytonutrientů. 

Ostatní Mana prášky a drinky verze Mark 5 obsahují rozpustnou vlákninu, beta-glukany z ovesné vlákniny,  arabská guma a další minoritní zdroje a také nerozpustnou část ovesné vlákniny.  

Pro zajištění normální funkce střev je doporučený denní příjem vlákniny je dle EFSA 25 g/den. Prášková Mana Mark 6 obsahuje v 5 porcích dohromady 35 g vlákniny, z toho 20 g rozpustné a 15 g nerozpustné vlákniny. 5 porcí Mana drinku Mark 5 vám dodá 22 g, z toho 6,5 g beta-glukanů a stejných 15,5 g nerozpustné vlákniny.

Vláknina v Maně také hraje důležitou roli v udržování glykemického indexu (GI) na nízké úrovni. Další informace o GI najdete v části „Sacharidy“ výše nebo v části týkající se diabetiků v části „Je Mana pro mě vhodná?“ kategorie.


Zdroje informací:

  1. Carbohydrates in human nutrition. Report of a Joint FAO/ WHO Expert Consultation. FAO Food and Nutrition Paper No. 66 Food and Agriculture Organization of the United Nations: Rome 1998. on-line: http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e00.htm
  2. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series No. 916 World Health Organization: Geneva 2003. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42665/1/WHO_TRS_916.pdf
  3. Goff, H. Douglas, et al. "Dietary fiber for glycaemia control: Towards a mechanistic understanding." Bioactive Carbohydrates and Dietary fiber (2017) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212619817300128
  4. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fiber1 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), EFSA 2010, online: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1462/epdf

Klinická studie:

  1. Aune, Dagfinn, et al. "Dietary fiber, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies." Bmj 343 (2011): d6617, online: https://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617