Zn | Zinek

Zinek je přítomný ve všech tělních tkáních a tekutinách a tvoří nezbytnou součást velkého množství enzymů, které se účastní metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin i lipidů. Přítomnost zinku v molekulách enzymu je nezbytná především pro samotnou katalytickou funkci enzymu a podílí se rovněž na fixaci jejich prostorových struktur.  Hlavními zdroji zinku v přírodě jsou především celozrnné potraviny, ořechy, některé luštěniny, chřest i vejce.

Zinek přispívá k:

  • normálním rozpoznávacím funkcím
  • normální syntéze DNA, normální plodnosti a reprodukci a podílí se na procesu dělení buněk
  • normálnímu metabolismu kyselin a zásad, makroživin, vitaminu A, k normální syntéze bílkovin
  • udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a zraku
  • udržení normální hladiny testosteronu v krvi
  • normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Zinek je již přirozenou součástí našich surovin, ze kterých se ManaPowder i ManaDrink vyrábí. Navíc přidáváme zinek ve formě glukonanu zinečnatého. Přesné informace o obsahu zinku v ManaPowder Origin najdete zde. Informace o obsahu zinku u ManaDrink Origin naleznete zde.

Mana je nutričně kompletní jídlo. Užijte si Manu jako součást pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Zdroj informací:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Commettee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

Klinická studie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1819/epdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3653/epdf

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1229

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1819