Jarní únava není mýtus – jak s ní bojovat a zvítězit?

Jarní únava není mýtus – jak s ní bojovat a zvítězit?

Příchod jara je obdobím určitého „probuzení“. Příroda ožívá, ptáci se vrací a i naše subjektivní vnímání světa se mění. Setřepáváme ze sebe poslední zbytky zimního útlumu a melancholie a začínáme se připravovat na nový začátek. Jako by s příchodem jara měla začít i nová kapitola našeho života – barevnější, optimističtější, produktivnější. Člověk by řekl, že jaro má pro to naprosto ideální podmínky. Je více světla, tepla, dny se prodlužují… Našemu tělu se ovšem tyto změny zpočátku nemusí líbit, a tak můžeme pociťovat bolesti hlavy, únavu, ztrátu motivace a objevit se mohou i problémy se spánkem. Lidově tomu říkáme jarní únava. Jaká je její příčina, jak s ní bojovat a zvítězit?

Principy fungování světa jsou postaveny na rovnováze, a to včetně naší vlastní biologie. Když se proto vnější prostředí změní, naše tělo se tuto rovnováhu snaží za každou cenu zachovat.

Můžeš si to představit tak, jako by tvé tělo mělo dokonalý snímač, který monitoruje a vyhodnocuje naprosto všechny informace, které tě obklopují. Ať už se jedná o to, kde žiješ, kam jezdíš na dovolenou, jestli se otužuješ nebo zda si ráno pravidelně chystáš dobrou a kvalitní snídani – třeba naši Manu, která ti hned po ránu dodá energii a všechny potřebné živiny. 

Ze všech těchto informací pak tělo sestaví konkrétní biorytmus, který je pro každého naprosto unikátní. V praxi se to projeví nejen na tvém spánkovém cyklu, ale ovlivní to například i růst vlasů, trávení a také tvorbu specifických hormonů. Včetně těch, které jsou zodpovědné i za to, kolik budeš mít v průběhu dne energie.

V čem je zakopaný pes? 

Odpověď je vlastně docela jednoduchá. Vzhledem k nedostatku slunečního světla a také proto, že v zimě nemíváme přístup k tolika kvalitním lokálním plodinám, tak nám mohou chybět některé vitamíny a minerály. Zároveň s tím ale můžeme trpět i hormonální nerovnováhou.

Kvůli nedostatku slunce a pohybu nám často chybí serotonin a dopamin (hormony štěstí a motivace) a více prostoru dostává melatonin, který je zodpovědný za regulaci spánkových cyklů. Kvůli zvýšenému „ohrožení“ okolním prostředím se však také zvyšuje hladina kortizolu (stresového hormonu). 

Na jaře je ale najednou slunečního světla dostatek – tělo na to reaguje zvýšenou tvorbou hormonů, které naopak dokážou tělo doslova naboostovat (endorfin, testosteron a estrogen). K tomu všemu se navíc změní i teplota a vlhkost okolního prostředí… Vzhledem k oslabenému imunitnímu systému, který si s sebou do jara „táhneme“ ještě ze zimních měsíců, jsou pak tyto změny pro organismus zpočátku opravdu vyčerpávající – pokud proto naše tělo správně nepodpoříme, začne vysílat nouzové signály. 

Jak ti tvé tělo říká, že potřebuje dobít baterky? 

Každý z nás potřebuje jinou adaptační dobu, a tak i jarní únavu pociťuje každý naprosto jiným způsobem a s jinou intenzitou. Jak poznáš, že se to týká i tebe?

  • chybí ti motivace a nálada je na bodu mrazu,
  • máš problémy se spánkem a cítíš neustálou únavu,
  • ztrácíš chuť k jídlu,
  • dělá ti problémy se soustředit,
  • trápí tě bolest hlavy a zhoršená paměť,
  • máš pomalejší trávení,
  • chybí ti energie…

Jak proti jarní únavě bojovat a vyhrát? 

Klíčovou strategií v boji proti jarní únavě je především minimalizovat stres a zvýšit hladinu vnitřní energie. Jak na to?

Pečuj o své mitochondrie! Mitochondrie jsou totiž takové naše buněčné elektrárny, ve kterých energie vzniká na základě toho, jaké „palivo” našemu tělu dodáváme. Počet mitochondrií a jejich výkonnost přitom určují, kolik energie je buňka schopna vytvořit a kolik má k dispozici. Produkce mitochondriální energie totiž podporuje růst, hojení i složité procesy potřebné pro přizpůsobení se měnícímu se prostředí. 

Chceš své tělo podpořit? Vyzkoušej jedinou zbraň, která v boji proti jarní únavě skutečně funguje – kvalitní strava, dostatečná hydratace, spánek a pohyb! Víme, to se sice snadno řekne, ale hůř udělá. Abychom ti to ulehčili, tak jsme ti ty nejlepší tipy sepsali hezky pohromadě. 

1. Dej si vyvážené jídlo

Pestrá a kvalitní strava je klíčem proti únavě. V tomhle se můžeš na 100 % spolehnout na nutričně kompletní Manu. Nejen že si opravdu pochutnáš, ale díky naprosto vymazlenému složení dodáš svému tělu přísun stabilní energie, který tě nabije na celé hodiny! Tady je pár příkladů, které mluví za vše: 

  • 42 esenciálních nutrientů,
  • 6 zdrojů kvalitních rostlinných bílkovin,
  • 6 zdrojů tuků, včetně prémiového C8 MCT oleje z kokosu,
  • 8 hodnotných zdrojů vlákniny,
  • 38 vitamínů a minerálů,
  • omega 3 z mořských řas (EPA a DHA),
  • kompletní aminokyselinové spektrum.

 

 2. Nezapomeň na pitný režim 

Voda je hlavní součástí vnitřního prostředí organismu. Podporuje vstřebávání živin, přenáší minerály, vitamíny a další látky k buňkám, které je potřebují. Voda jednoduše udržuje celý svět při životě – a naše tělesné tekutiny v pohybu. Díky tomu mohou naše plíce, játra a ledviny dělat svou práci a odvádět z těla látky, které tam nechceme. 

Pokud má organismus vody nedostatek, tyto škodliviny se z těla vylučují hůř a navíc se snižuje i naše soustředěnost, sportovní výkony a ozývají se i bolesti hlavy. Obecně se proto doporučuje, aby dospělý člověk denně vypil 30 – 45 mililitrů tekutin na kilogram hmotnosti. Zkus si z toho vytvořit nový návyk a začni den sklenicí čisté vody.

3. Hackni svůj spánek

Bylo prokázáno, že spánek zlepšuje paměť, reguluje metabolismus a snižuje duševní únavu. Když člověk spí, mozek se sám reorganizuje, dobíjí a odstraňuje vedlejší toxické odpadní produkty. Zkus si proto dobrý spánek trochu pojistit:

  • Alespoň 2 hodiny před spaním se nevystavuj modrému světlu (můžeš ho blokovat pomocí speciálních brýlí nebo si na telefonu nastavit filtr).
  • Zatáhni v ložnici rolety a pokus se prostor co nejvíce zatemnit.
  • Doplň hořčík (v nejnovější receptuře Mana Mark 7 najdeš hořčík v dobře vstřebatelné, chelátové formě).
  • Dej šanci tinkturám z bylinek – pomůže třezalka tečkovaná, meduňka lékařská nebo kozlík lékařský.

4. Vystav se slunci a dej svůj život do pohybu

Slunce je jedním z nejpřirozenějších zdrojů pro tvorbu vitamínu D v těle. Tento vitamín je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, pro zdraví kostí, zubů i pro mentální výkonnost.

Podle National Institute of Health má však na celém světě nedostatečnou hladinu vitamínu D přibližně 1 miliarda lidí, přičemž jeho nedostatek se vyskytuje u všech národností a věkových skupin. I proto jsme do naší nejnovější receptury Mark 7 přidali ještě více vitamínu D v nové formě vitamínu D3 – v kombinaci s původně obsaženým vitamínem D2. Díky tomu je teď Déčko v Maně ještě lépe vstřebatelné a využitelné. 

Ale zpátky ke slunci. Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří jsou ve větší míře vystavováni přirozenému světlu, jsou produktivnější a mají i větší motivaci se hýbat. Už pouhá chůze zlepšuje okysličení mozku a krve, což prospívá celkové regeneraci, odstraňuje napětí a prohlubuje spánek. Proto se vystav slunci čelem a začni se víc se hýbat. Pro začátek stačí i drobné změny – vyměnit eskalátor a výtah za schody, udělat si v průběhu pracovní doby pár dřepů, jít na procházku se psem nebo se projet na kole

Jednoduše si dopřej péči po celý rok a tvé tělo ti to (nejen) na jaře vrátí. Lidský organismus je totiž naprosto geniální. Buňky v našem těle se neustále a s danou pravidelností obnovují, a tak jediné, co od nás naše tělo potřebuje, je, abychom ho podpořili. 

 

Zdroje:

[1] Hayk S. Arakelyan (2019) Springtime lethargy.
https://www.researchgate.net/publication/332752060_Springtime_lethargy

[2] M. Picard, B. S. McEwen, E. S. Epel, C. Sandi (2018) An energetic view of stress: Focus on mitochondria.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091302218300062

[3] medium.com (2018) How Biorhythms change with the seasons.
https://medium.com/@brandnbodylogic/how-biorhythms-change-with-the-seasons-4e82e581a1de

[4] M. F. Holick (2012) Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427198/

[5] D. Aggio, L. Smith, A. Fisher, M. Hamer (2015) Association of Light Exposure on Physical Activity and Sedentary Time in Young People.
https://www.mdpi.com/1660-4601/12/3/2941

[6] A. R. Eugene, J. Masiak (2015) The Neuroprotective Aspects of Sleep.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651462/

[7] celostnimedicina.cz (2016) Jarní únava. 
https://www.celostnimedicina.cz/jarni-unava.htm

[8] M. F. Holick (2012) Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427198/

The Latest posts

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Užij si atraktivní kombinace Many za výhodnou cenu

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

Láska napříč vesmírem: Čerstvá chuť jahod a sametové Many jako dokonalý pár

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many

„Go Bananas!“ s šíleně dobrou banánovou novinkou Many