blogy

15. prosinec 2022

Vánoce nejsou jen dárky, sobi a sladký svařák. Mohou dát zabrat tělu i mysli. Mrkni, na co si dát o svátcích pozor, ať leden odstartuješ plný energie!

Cukrovinky, alkohol, smažená jídla a většina času prosezená u příbuzných a známých, případně v autech cestou na návštěvu. I takové dovedou být Vánoce. Přitom stačí pár drobných změn a svátky mohou být nejen magické, ale i zdravé. Nech se letos opít vánoční atmosférou tak akorát a vykroč do Nového roku pravou nohou!

Vánoční superman neexistuje 

Pracovní rutina dovede být vyčerpávající i bez úkolů, které s koncem roku vyvstanou. Najednou je potřeba do programu začlenit i shánění dárků, pečení cukroví, návštěvy příbuzných, generální úklidy, účast na sérii vánočních večírků a samozřejmě také dohánění restů v kanceláři.

Sváteční stres je prokázaný jev, dovede s naším tělem divy a vytváří dobrou základnu pro následný boj se svátečními kily. Vyčerpané a přetažené tělo, často oslabené spánkovým deficitem, bude mít tendence ukládat si vše, co do něj ze sváteční tabule nacpeš. A bude také náchylnější k nemocem.

Jak z toho ven? Nehraj si na vánočního supermana a plánuj svátky s rozumem. Není potřeba dvacet druhů cukroví. Osobnější dárky vítězí nad hromadou zbytečných balíčků. Sváteční návštěva patří jen nejbližšímu okruhu lidí. A pracovní úkol, který se táhne už půl roku, ten do Štědrého dne asi těžko magicky vyřešíš. Bylo by hezké startovat nový rok s čistým štítem, dokonale uklizenou domácností a vyřešenými problémy. Ale takhle život nefunguje. Zamysli se, co je opravdu potřeba a jaké věci můžeš odložit na leden. Jinak si organismus řekne o pauzu sám.

Rutina je důležitá

I když je občasné osvěžení životní rutiny potřeba, o Vánocích se mu raději vyhni. Narozdíl od běžné dovolené, ve svátečním období budeš mít tendence svoje běžné rutinní úkoly nahrazovat méně racionálními volbami.

Snažíš se pravidelně cvičit, dobře spát a většinou máš i více či méně zdravý jídelníček? Drž se svých pravidel i o vánočních svátcích. Advent a oslavy Nového roku zaberou dohromady mnoho dní. Psychologové se shodují, že dlouhodobé návyky si lidská mysl vytváří již po třech týdnech. Pokud se necháš příliš unést sváteční atmosférou a strávíš svátky na gauči, případně ponocováním na večírcích, budeš mít těžký novoroční start. Tělo si odvykne na obvyklou rutinu a příchod Nového roku bude jako studená sprcha.

Kromě návštěv a oslav si proto náplanuj, čím nahradíš své běžné sportovní aktivity. A rozmysli se, kam začleníš věci, které obvykle rád děláš. Píšeš si deník? Učíš se každý den slovíčka z cizího jazyka, nebo třeba medituješ? Nezapomínej, co je pro tebe důležité a dopřávej si to během svátků dál. 

Tradice s rozumem

Máš pocit, že správná vánoční tabule se bez tradiční kuchyně neobejde. A tak se zarputile držíš receptů svých babiček a kulturního dědictví vlastní země, i když ti obsah sváteční hostiny ve skutečnosti příliš nesedí? To je přece nesmysl. Svátky si máš užívat, jinak ztrácí smysl.

Pokud je ti každoročně těžko z hutných salátů, smažených jídel a přehnaně sladkého cukroví, vytvoř si vlastní menu. Kde je psáno, že tvá sváteční ryba nemůže být třeba losos? Že saláty musí být plné majonézy a místo krocana nebo husy si nemůžeš dát třeba kvalitní stejk? A proč raději neudělat menší množství cukroví z kvalitních surovin? Časy se mění a stravovací návyky s nimi. Zkus si s obvyklými recepty více hrát a odstartuj vlastní tradice. 

Novinka

Liquid error (sections/pf-d6adfdca line 150): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana je skvělá nejen jako alternativa k obědu či večeři. ManaPowder můžeš použít jako surovinu k pečení. Zkus s ní nahradit třeba mouku v drobence, nebo si vyzkoušej naše recepty na vánoční perníčky, řezy, linecké pečivo či kokosové koule

Koupit

Hodování patří jen za sváteční stůl, ne na gauč

Je jasné, že nezdravým jídlům se zcela vyhnout nedá. Ono to ale ve skutečnosti vlastně není potřeba. Pro zdravý životní styl totiž není nebezpečná jedna přehnaně honosná štědrovečerní večeře, nebo novoroční party plná alkoholu.

Největší stopy na našem zdraví nechávají rozhodnutí, která děláme dlouhodobě, několikrát denně mimo hlavní sváteční události. Několik hodin trvající uzobávání během návštěvy babičky. Zbytky od štědrovečerní večeře dojídané ještě tři dny po Vánocích. Svařáky, horké punče a přípitky na denním pořádku. Všudypřítomný tác s cukrovím, kolem kterého nikdy neprojdeš bez povšimnutí. To jsou chyby, které se pak sčítají a na Nový rok nás vystraší zvýšeným číslem na váze a kondicí u bodu mrazu!

Novinka

Liquid error (sections/pf-d6adfdca line 171): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana je tvůj parťák nejen pro chvíle, kdy potřebuješ žaludku trochu odlehčit. Jsi už druhý den u rodičů a řízky s chlebíčky ti lezou i ušima? Dopřej si k svačině ManaDrink. Doplníš vitamíny i minerály a necháš odpočinout trávení na další hodování!

Koupit

Pohyb je základ

Oblíbené fitko má zavřeno, sportovní lekce jsou zrušené, na zimní sporty není dost sněhu a na výpravu do Alp zase finance? Samé výmluvy. Je dobré si přes svátky odpočinout a dvě tři odpoledne na gauči ti nejspíš i prospějí.

Nezapomeň ale, že život je pohyb. Krátká procházka není jen výsadou pejskařů. Dobře se oblékni a vyraž kamkoliv máš ve svém nejbližším okolí možnost. Naplánuj si během dne krátký trénink s vlastní vahou. Nebo si pod stromeček přej třeba rotoped. Každý pohyb se počítá. Rozproudíš tělo a uvidíš, že se po svátcích budeš cítit o dost lépe.

Liquid error (sections/pf-d6adfdca line 171): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-d6adfdca line 192): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-d6adfdca line 213): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-d6adfdca line 234): product form must be given a product

Zdroje:

[1] Nickie Hursthouse (2022) 8 tips for a healthy Christmas season
https://www.heartfoundation.org.nz/about-us/news/blogs/8-tips-for-a-healthy-christmas-season

[2] Susan B. Roberts (2020) Holiday Weight Gain: Fact or Fiction?
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/58/12/378/1821459

[3] WHO (2022) WHO EUROPEAN REGIONAL OBESITY REPORT 2022
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/353747/9789289057738-eng.pdf

[4] Amy Jamieson (2019) 5 Best Ways to Stay Healthy Between Christmas and New Year’s
https://www.healthline.com/health-news/5-ways-to-stay-healthy-between-christmas-and-new-years-day