blogy

13. zÁŘÍ 2022

Nejíš tuky kvůli fyzičce nebo hubnutí? Místo six-packu si zaděláváš na zdravotní problémy

ManaDrink a ManaPowder je opravdové a živinami nadupané jídlo, plné omega-3 a omega-6.

Ke snídani nízkotučný jogurt. Salát k obědu bez kapky oleje. Maso zásadně kuřecí a jen dušené na pánvi… Jsou ti tahle pravidla povědomá? Jde o nesmyslný pozůstatek devadesátkových pravidel hubnutí ze světa kostnatých modelek, nebo kulturistických soutěží. Jenže… Tuky jsou pro zdravé fungování metabolismu i lidského organismu naprosto zásadní.  

Život není černobílý. Pro tuky to platí dvojnásob. 

Nejspíš už jsi slyšel, že se tuky dělí na dobré a zdraví prospěšné a na tuky nezdravé, které tvoje břišáky obalí ošklivou vrstvou a způsobují nejen obezitu, ale mohou ohrozit i srdce, cévy a metabolické procesy v těle. To je v jádru pravda. Jenže taky je pravda, že tvoje cévy, srdce a mozek potřebují tuky k fungování. Metabolismus je pak musí umět zpracovat a některé vitaminy tvoje tělo bez tuků dokonce vůbec nedovede vstřebat. Obecné tvrzení, že jsou tuky škodlivé, je tedy mýtus! A ne jediný, který kolem tuků koluje. Tak je pojďme společně rozmetat!

Mýtus č. 1: Když vyřadím tuky, zhubnu

Narovinu: tuky jsou skoro ve všem a jen stěží se jim úplně vyhneš. Úplné vyřazení tuků ze stravy je iluze. Ve skutečnosti se jich nezbavuješ, jen se připravuješ o benefity, které dobré tuky přinášejí. A mateš svoje tělo. Jestliže má tělo tuků nedostatek, nebude je považovat za pravidelný zdroj energie, který má zpracovávat a který nemusí ukládat na později. Když tedy nebudeš jíst dost tuků, tělo je bude považovat za jakousi vzácnost. A na místo přeměny v energii z nich udělá zásobu na horší časy. Tvůj six-pack se tak světu nikdy neukáže.

Když si ale do potravy tuky cíleně zařadíš, organismus se je naučí efektivně využívat. Například omega-6 nenasycené mastné kyseliny ve správném poměru naopak metabolismus regulují a přispívají k jeho správnému fungování. A to prostě chceš. 

Mýtus č. 2: Nejím tuky, chráním srdce

Je to přesně naopak. Kardiovaskulární systém potřebuje ke správnému fungování zdravé tuky. Je dokonce prokázané, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají při optimálním příjmu snižovat riziko srdečních příhod i riziko mrtvice. Španělský výzkumný institut při Nemocnici del Mar zase například zjistil, že správný poměr omega-3 v jídelníčku může prodloužit život až o 5 let. 

Novinka

Liquid error (sections/pf-00aa9bc5 line 130): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Omega-3 si tělo neumí vytvořit samo, odborníci proto doporučují jejich suplementaci nebo doplňování volbou správné stravy. S Manou nemusíš sahat po doplňcích. Je to opravdové a živinami nadupané jídlo, které ti dodá přesně to, co potřebuješ. V naprosto optimalizovaném poměru. Zkus třeba ManaDrink! Jedním otočením víčka si dopřeješ všechny vitaminy, minerály i zdravé tuky.

Koupit

Mýtus 3: Nízkotučný jídelníček vede k vitalitě

Ani toto tvrzení nemůžeme odkývat. Nejdřív je třeba si položit otázku, co je vlastně vitalita? Pohyblivost bez bolestí a dobrý zdravotní stav odpovídající věku? Bystrá mysl? Psychická pohoda a radost ze života? Za nás rozhodně kombinace všech těchto faktorů. A k dosažení takového komplexního zdraví také potřebuješ prospěšné tuky.

Dlouhodobý nedostatek omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin má totiž velmi neblahý vliv na mozek a může vést až k depresím. Když je naopak do jídelníčku zařadíš, podle Centra klinické medicíny v americké Severní Karolíně pomáháš svému mozku, soustředění a kvalitním spánkovým procesům.

Pokud jde o pohybový aparát, dobré tuky pomáhají bojovat proti osteoporóze i artróze. A český Státní zdravotní ústav konstatuje, že správný poměr omega-3 a omega-6 v dietě pomáhá regulovat výskyt zánětů v těle.

Drž se pár snadných pravidel

Obecně platí, že velké množství nasycených mastných a trans mastných kyselin v jídelníčku nedělá dobrotu. Světová zdravotnická organizace doporučuje dospělým Evropanům příjem tuku nepřesahovat o víc jak 30 % z optimální denní energetické hodnoty a zaměřit se na podíl dobrých a špatných tuků ve stravě. Ty dobré by měly představovat dvě třetiny celkového příjmu tuků. 

Tyhle zdroje tuků často nechceš: 

  • sýry
  • živočišné máslo
  • plnotučné mléko
  • ztužené tuky
  • paštiky
  • sladké pečivo

Těmto dobrotám říkej „ano” pravidelně: 

  • rostlinné oleje
  • avokádo
  • ořechy
  • ryby a mořské plody
  • sója
  • lněné semínko
  • ManaDrink a ManaPowder
Novinka

Liquid error (sections/pf-00aa9bc5 line 151): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Udržet optimální příjem živin není vždycky jednoduché. S Manou ale nemusíš nic počítat, v doporučené denní dávce obsahuje vše, co tvoje tělo potřebuje. Včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin, vitaminu D a nebo vitaminů A, E a K. S ManaPowderem máš navíc přesně pod kontrolou přijaté množství kalorií. 

Koupit

Středomořská strava vítězí. Místo stěhování si ale dej radši Manu 

Medicínský časopis Lancet nedávno napsal, že středomořská strava je jedna z nejlepších, právě protože obsahuje vysoký podíl zdravých tuků. Lidé s takovým jídelníčkem mají oproti ostatním dlouhodobě o 26 % nižší riziko infarktu. 

Oproti tomu Češi mají vedle Maďarů nebo Bulharů mezi evropskými národy v jídelníčku jeden z nejnižších poměrů ryb a tedy i některých zdravých tuků ve stravě. Co s tím? Je nám jasné, že bys rád za sluníčkem i mořem, ale my pro tebe máme snadnější a rychlejší řešení. Dej si radši Manu!

Liquid error (sections/pf-00aa9bc5 line 151): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-00aa9bc5 line 172): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-00aa9bc5 line 193): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-00aa9bc5 line 214): product form must be given a product

Zdroje: 

[1] World Health Organization:
 https://cdn.who.int/media/docs/default-source/nutritionlibrary/nugag/diet-and-health/nugag_public_consultation_comments_received_pufa.pdf?sfvrsn=17fc61bf_3

[2] Javier Delgado-Lista, Juan F Alcala-Diaz, Jose D Torres-Peña (2022) Long-term secondary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet and a low-fat diet (CORDIOPREV): a randomised controlled trial.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35525255/ 

[3] Harvard Medical School (2019) No need to avoid healthy omega-6 fats.
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/no-need-to-avoid-healthy-omega-6-fats

[4] Státní zdravotní ústav. OMEGA 3 a ZDRAVÍ.
https://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/omega-3-a-zdravi

[5] Freydis Hjalmarsdottir (2018) 17 Science-Based Benefits of Omega-3 Fatty Acids.
https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3

[6] Safi U. Khan, Ahmad N. Lone, Muhammad Shahzeb Khan (2021) Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis.
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370%2821%2900277-7/fulltext
 
[7] Evropská komise:The EU Fish Market 2019 edition is out: everything you wanted to know about the EU market for fish and seafood (2019)
https://ec.europa.eu/newsroom/mare/items/664022/en