blogy

18. listopad 2022

Toužíš po neprůstřelné imunitě? Máme pro tebe tipy, jak se cítit fit za každého počasí! Mana ti k tomu pomůže!

Každá změna počasí nebo prostředí, náročnější životní období z hlediska fyzické nebo psychické kondice, případně chřipkové epidemie pravidelně testují naší imunitu. Obranyschopnost těla je ale naštěstí něco, co můžeme výrazně ovlivnit. Jaké jsou nejlepší zdroje vitamínů a čím si nejlépe podpořit imunitu? 

Správná strava hraje klíčovou roli

Ráno káva bez ničeho, odpoledne hamburger z fastfoodu a večer chleba s máslem. Jestli tvůj jídelníček vypadá podobně, tvůj imunitní systém pláče. Kvalitní strava je pro dobrou obranyschopnost naprostým základem. Zmiňují to mnohé zahraniční studie i odborníci, kteří se v jednotlivých státech světa starají o budování kolektivní imunity. Pokud chceš tedy posílit tělo a být schopný užívat si aktivní život za každého počasí i v každé životní situaci, zaměř se primárně na svůj jídelníček. 

Hvězdná pěchota v boji proti nákazám: vitamíny A, B6 a B12, C, D a E

Zní to skoro jako nějaká strašidelná říkanka: „A, B, C, D a též E, bez nich nemoc nastane”... Nicméně je to velká pravda. Dlouhodobý nedostatek zmíněných vitamínů může vést ke špatné funkci imunitního systému. Zajistit jejich optimální přísun není přitom vůbec jednoduché. Užívání suplementů a vitamínových doplňků z lékáren je sice jednou z možností, je ale dobře známo, že některé vitamíny ve vysokých dávkách tělo prostě naráz není schopné vstřebat a velké množství vyloučí. Cesta ke zdravé imunitě začíná u vyváženého a pravidelného přísunu jednotlivých vitamínů ze stravy. 

Novinka

Liquid error (sections/pf-f5c7e4d0 line 150): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana je tvůj spolubojovník na cestě k neprůstřelné imunitě. Obsahuje 108 bioaktivně účinných látek, které pečují o tvoje tělo a imunitní systém. Každá porce je vyvážená tak, abys měl optimální příjem potřebných živin. 

Koupit

Mana pomůže v boji proti nachlazení i tvým dětem 

Děti bývají přirozeně náchylnější k nemocem. Většinu času navíc tráví ve velkých dětských kolektivech - ať už ve školce, škole nebo během zájmového kroužku. Jejich imunita je tak každý den podrobována velmi intenzivním zkouškám.

S ohledem na specifické stravovací potřeby a návyky dětí může být někdy pořádný oříšek zajistit optimální přísun vitamínů. Obzvlášť, když mají děti tendenci vynechávat obědy nebo svačiny, případně porce nedojídat. A to třeba jen proto, že jim nechutná. Nebo proto, že už si nutně potřebují jít zase kopat míčem, kreslit, malovat nebo utíkají do třídy, protože už dávno zvonilo…

Mana je pro neposedné děti ideálním řešením. Díky jedinečnému složení ji můžeš do jídelníčku zařadit už dětem od tří let. Vždy ale vezmi v úvahu specifické stravovací návyky dětí a jejich potřeby. Více se o Maně a její vhodnosti pro děti se dočteš v našem dalším článku.

Novinka

Liquid error (sections/pf-f5c7e4d0 line 171): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

ManaDrink je ideální svačinka pro děti. Předmíchali jsme ho pro tebe v dokonalém poměru, stačí ho tak dětem jen hodit do batohu. Jim pak zbývá už jen otočit víčkem a vypít. Zkus jim dopřát třeba naši osvěžující a lehce nasládlou meruňkovou příchuť. Takovou svačinku si jistě ujít nenechají. 

Koupit

Superschopnosti omega-3 nenasycených mastných kyselin

Zdravé srdce, cévy, správná činnost mozku, srovnaný metabolismus… výčet pozitivních účinků omega-3 připomíná schopnosti magického nápoje. Jsou to ale všechno klinicky ověřené zdravotní benefity, mezi které patří i lepší odolnost proti infekcím. Zdroje omega-3 proto ve tvé strategii k získání silnější imunity nesmí chybět! 

Jak naboostovat imunitní systém:

  • cvičení
  • dobrý spánek
  • kvalitní strava bohatá na potřebné živiny
  • nekouřit
  • omezit alkohol
  • snížit zdroje stresu a nebo se naučit se stresem lépe vyrovnávat
  • dopřávat si pravidelně Manu pro optimální výživu
  • relaxace a meditace
  • životní nadhled a humor

Pořádně se na to vyspi!

Nedostatek spánku nelze podceňovat. Dlouhodobá deprivace vede k řadě zdravotních komplikací a může být spouštěčem některých chronických onemocnění, včetně poruch imunity. Pokud tedy nepatříš k lidem, kteří si dopřávají spánek pro krásu, dopřej ho alespoň své imunitě!

Jak si dopřát kvalitní spánek:

  • zařaď do jídelníčku zdroje zdravých tuků a minerálů důležitých pro nervovou soustavu
  • spi v dobře větrané, tiché a dobře zatemnělé místnosti
  • kvalitní strava bohatá na potřebné živiny
  • každý den zkus jít spát a vstávat ve stejný čas 
  • směnný provoz zatěžuje tělo, pokud v něm pracuješ, doháněj spánek ve volné dny a na konkrétní směny vstávej vždy ve stejný čas
  • večer si dopřej lehce stravitelnou večeři (Mana je k večeři ideální)
Liquid error (sections/pf-f5c7e4d0 line 171): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-f5c7e4d0 line 192): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-f5c7e4d0 line 213): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-f5c7e4d0 line 234): product form must be given a product

Zdroje:

[1] prof. J. Ruprich. SZÚ. Optimální nutriční stav pro dobrou funkci imunitního systému je důležitým faktorem ochrany proti virovým infekcím
http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/optimalni-nutricni-stav-pro-dobrou-funkci-imunitniho-systemu

[2] Stoyan Dimitrov (2019) Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells.
https://rupress.org/jem/article/216/3/517/120367/G-s-coupled-receptor-signaling-and-sleep-regulate

[3] Harvard Health Publishing (2021) How to boost your immune system.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system 

[4] Elizabeth Pratt (2019) How Sleep Strengthens Your Immune System
https://www.healthline.com/health-news/how-sleep-bolsters-your-immune-system