blogy

24. srpen 2022

Povinnosti útočí ze všech stran? Máme pro tebe tipy jak vše zvládnout levou zadní!

Léto je už skoro fuč, z dovolených už jsou jenom vzpomínky a školáci začínají oprašovat aktovky. Jako rodič se možná těšíš, až bude zase o děti po většinu dne postaráno. Ale když si představíš všechny ty každodenní úkoly a povinnosti, které se školním rokem souvisí, děsíš se už teď. Jak máš všechno stíhat? V klídku! Máme pro tebe pár super tipů, jak se vrátit ke každodenní rutině. S energií, rozumem a dobrou náladou pro celou rodinu. 

Říká se, že v pravidelnosti je základ. Platí to pro učení, sport, spánkový režim a v neposlední řadě i pro stravování. Paradoxně pravidelnost a kvalita v jídle, to je to, co se nám nejčastěji nedaří dodržovat. Tobě ale kromě školní docházky a volnočasových aktivit záleží i na zdravém jídelníčku svých dětí. Tak co s tím? 

Snídaně nastartuje na celé dopoledne

Rána jsou zpravidla nejhektičtější část dne. Raději ti ani nebudeme připomínat ty sprinty s čištěním zubů, oblékáním dětí, podepisováním žákovských apod. Že je snídaně nejdůležitější částí dne, pro tebe jistě není novinka. Správná volba složení prvního ranního jídla dovede organismus nastartovat na celé dopoledne. Doporučuje se snídat v klidu a pestře. Například ovesné vločky bohaté na komplexní sacharidy, antioxidanty a bílkoviny, které nakopnou nejen tělo, ale i mozek. Když pak člověk připojí třeba i čerstvé ovoce, bílý jogurt nebo trochu tvarohu, skvělá a vyvážená snídaně je na stole. 

Ale zpátky na zem. Času po ránu není nazbyt. V takových chvílích připrav sobě i zbytku rodiny porci ManaPowderu. Prostě si zvolíš potřebné množství kalorií, doliješ správný poměr vody podle rysky na naší Mana lahvi. A je hotovo. Děti i ty se můžete najíst v autě cestou do školy a energie i soustředěnost vám vydrží po celé dopoledne.

Odolej sladkostem díky zdravé svačině 

Ke zvládnutí všech úkolů a dodržení harmonogramu potřebuješ dostatek energie na celý den. Usínat za chůze nebo si uprostřed diskuze se šéfem uvědomit, že nemáš ani tucha, o čem zrovna mluvíte není ideální. Stejně tak, jako když tvým dětem padá hlava na lavici ve škole. 

S únavou je navíc spojená i extrémní chuť na sladkosti, tělo přímo volá po rychlých sacharidech a okamžitém navýšení energie. Bohužel sladké svačinky obsahují nezdravé a nevyvážené kombinace živin. Převládají v nich jednoduché cukry bez dostatečného množství vlákniny, překypují nasycenými tuky a naopak nenabízejí dostatek důležitých omega-3 nenasycených tuků. O cukrovince jako o zdroji bílkovin, vitamínů a minerálů si taky můžeš jen nechat zdát. 

Sladké svačinky jsou zkrátka past. Většina z těchto potravin totiž obsahuje pouze prázdné kalorie, které tě sice okamžitě hodí zpátky do sedla, tvému organismu ale nepřináší žádné přidané hodnoty. Energie navíc velmi rychle spadne zpátky na nulu. Takové potraviny z dlouhodobého hlediska brzdí přirozené chemické procesy v těle, které mohou probíhat pouze díky enzymům, vitamínům a minerálním látkám získaným z kvalitních surovin. Místo sladké tyčinky nebo sušenek tak sobě i svým dětem ke svačině do školy radši přibal kousek svěžího, zralého ovoce a uvidíš, že si ani jeden z vás stěžovat nebude.

Novinka

Liquid error (sections/pf-7c478612 line 130): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Honí tě přes den mlsná? Zažeň ji chuťově dokonalou Manou. ManaDrink Choco dodá tvému tělu vše, co potřebuje a zároveň si vážně pochutnáš. Měj kalorie i složení svého jídelníčku naprosto pod kontrolou!

Koupit

Zanedbat oběd se nevyplácí

Chceš si užít klidnou obědovou pauzu, ale neustále ti na stole přistávají nové úkoly? Klasika. Víš ale, že volba oběda určuje, jak bude vypadat druhá polovina tvého dne? Nátlaku uzávěrek a stresu se vyplatí nepodléhat. Jakmile sáhneš po jídle z fastfoodu, zaplníš sice žaludek, ale tělu nedopřeješ dostatek potřebných živin, jakými jsou minerální látky, vitamíny, lecithin, cholin a další… Po zbytek dne tak nebude metabolismus rovnoměrně zpracovávat energii. 

Třeba česká minutková kuchyně, složená z pomalu stravitelných surovin způsobí, že tělo musí do trávení investovat velké množství energie. Nebylo by lepší svoje zdroje využívat k bdělému a aktivnímu fungování? 

Neodbývej se ani, když nestíháš. Připrav si alespoň rychlý zeleninový salát zalitý kvalitním olejem s kouskem celozrnného pečiva a nebo si namíchej vydatnou porci Many. Ať už samotná nebo jako bowl s ovocem, ořechy a semínky, Mana ti dodá vše, co potřebuješ. Obsahuje totiž všechny potřebné vitamíny, vlákninu i například omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdravé srdce, cévy, zrak a především mozek. Vše z přírodních zdrojů. 

Novinka

Liquid error (sections/pf-7c478612 line 151): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Obědová pauza v nedohlednu? Připrav si Manu a během chvíle doplň všechny potřebné látky. Naboostuj svůj metabolismus, obranyschopnost, zrak i samotný mozek pořádnou dávkou nové energie!

Koupit

Večeře u společného stolu jako završení dne

Když se konečně po celodenním shonu se všemi členy rodiny sejdete doma, je čas udělat si chvíli na sebe. Ať už ti v práci hoří termíny nebo potřebuješ uklidit celý dům, společná večeře by vždy měla stát na prvním místě. Psychologové se shodují, že rodinná večeře představuje jeden z nejdůležitějších společných rituálů. Připravte pestré jídlo, v klidu a bez odbíhání od stolu se najezte a během jídla proberte vše zajímavé, co se během dne stalo. Uvidíš, že ti to klid v rodině a důvěra dětí stonásobně oplatí.

Liquid error (sections/pf-7c478612 line 151): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-7c478612 line 172): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-7c478612 line 193): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-7c478612 line 214): product form must be given a product
Section
Drop element here!